"...oamenii nu sunt afectati de ceea ce li se întampla, ci de cum inteleg/interpreteaza ei ceea ce li se întampla..." EPICTET
Home
Servicii
Confidentialitate
Certificari
Contact
  Terapie online (nou!) "Prietenii emotiilor" - activitate pt. copii "Calea spre copil" - curs de parenting Povesti terapeutice pentru copii Povesti terapeutice pentru adulti Articole Logopedie Parteneri Contact  

 

 

                 Povestea teraputica este un mijloc excelent de a ne adresa copilului fie pentru a transmite anumite modele comportamentale si valori morale, fie pentru a inlatura anumite comportamente indezirabile. Povestea teraputica nu il critica, eticheteaza, someaza pe copil spre schimbare, evitand astfel "surditatea psihica", ci favorizeaza identificarea copilului cu anumite personaje si implicit transpunerea solutiei din poveste si in situatia sa. Povestea este un altfel de limbaj.

                  Este important ca parintii sa nu discute la sfarsit despre poveste si sa recurga la formulari de genul: "Vezi, si tu esti ca baietelul din poveste. Ai vazut ce a patit?Tu cand ai de gand sa te cumintesti?" Astfel de comentarii fac parte tocmai din acel tip de limbaj la care copilul a dezvoltat acea "surditate psihica" ce ii anuleaza orice sansa de eficienta in schimbarea comportamentelor nedorite.

                  Aveti incredere in puterea povestilor si in puterea copilului dumneavoastra de a le utiliza mesajul!Nu vreau inca sa ma culc


Intre 3 si 6 ani copilul traverseaza asa numita perioada falica (Freud). De asemenea, la varsta de 5 ani copilul conserva notiunea de gen (intelegerea constantei genului feminin sau masculin in ciuda unor schimbari superficiale ale aspectului fizic). In acest context copilul devinde curios in legatura cu partile sale intime, in legatura cu diferentele dintre sexe. Deseori parintii si educatorii se jeneaza sa satisfaca curiozitatile copiilor pe aceasta tema si ca urmare a acestui fapt unii copii ajung sa caute singuri raspunsuri la aceste intrebari: isi "spioneaza" colegii de gradinita la baie, isi "spioneaza" parintii, ridica fustitele colegilor sau trag pantalonii colegilor etc. Povestea de mai jos se adreseaza acestor tipuri de comportamente indezirabile.

Cum a devenit Ana prietena cu comportamentele bune


In unele cazuri copilul asteapta de fiecare data sa primeasca recompense pentru comportamentele dezirabile pe care le pune in act. Povestea de fata se adreseaza acestor beneficii ale simptomului, sugerand intr-un mod indirect inlocuirea recompenselor obiectuale cu unele sociale (apreciere, stima si statut).

Cum a invatat elefantelul sa nu-si mai supere burtica


De multe ori cei mici, datorita incapacitatii de a verbaliza trairile emotionale, le exprima prin diverse cai la nivel corporal. Aceasta poveste "vorbeste" despre un coping dezadaptativ la frica de greseala, oferind apoi posibilitati de restructurare cognitiva.

Povestea ursuletului Martinica


Cand respectarea regulilor casei devine o problema v-ar putea veni in ajutor povestea de mai jos:

Povestea stupului de albine


Acceptarea prieteniei, importanta cooperarii, oferirea ajutorului, descoperirea felului in care abilitatile individuale sunt mai valoroase puse laolalta sunt aspecte pe care aceasta poveste le vizeaza

Cei patru prieteni credinciosi


Deschiderea de a face ceva diferit, dorinta de a explora noi relatii, modalitati de a lega noi prietenii, a invata ce functioneaza si ce nu, a face complimente, a-i ajuta pe ceilalti sunt aspectele pe care aceasta poveste le tinteste.

Cum sa-ti faci prieteni


Valorificarea resurselor, acceptarea neconditionata de sine, ascultarea sfaturilor, legarea de prietenii, ajutorarea celorlalti sunt aspecte pe care aceasta poveste le dezvolta.

Fii tu insati


Asumarea responsabilitatii, adoptarea unei atitudini proactive, modelarea performantei, valorificarea resurselor sunt aspecte pe care aceasta poveste le tinteste

Povestea celor cinci puisori


Renuntarea la trecut, eliberarea de frica, independenta, descoperirea de noi resurse si abilitati, orientarea spre viitor sunt aspecte pe care aceasta poveste le are in vedere.

Povestea micii caracatite


Rari sunt cei care nu-si cunoasc defectele. De mici suntem invatati ca lucrurile bune se cuvin a fi facute si prin urmare nu e nevoie sa fie remarcate printr-un cuvant bun sau recompensa. Asa invatam sa punem lucrurile intr-o balanta imaginara care ajunge sa incline mereu catre o imagine negativa de sine, chiar si atunci cand primim semnale pozitive. Povestea de mai jos ne ajuta intr-o maniera amuzanta sa reparam atat balanta cu care ne masuram pe noi cat si balanta cu care masuram faptele copiilor.

Stii sa accepti un compliment?


Inca din Antichitate Epictet spunea ca “oamenii nu sunt afectati de ceea ce li se intampla, ci de cum interpreteaza ei ceea ce li se intampla”.  La aceleasi concluzii au ajuns si cercetarile actuale din domeniul psihologiei, conceptualizarea conform careia emotiile apar din felul in care gandim despre evenimentele pe care le traim fiind astazi validata stiintific. Sa-i invatam, asadar, pe copii ca sunt responsabili de emotiile lor, la fel cum si noi suntem responsabili de emotiile noastre (nu copilul ne-a suparat, ci noi ne-am suparat). De cele mai multe ori nu putem schimba situatiile cu care ne confruntam, felul in care ne raportam la aceste situatii fiind cheia catre emotii functionale. Cele doua povesti de mai jos ne ajuta sa-i invatam aceste lucruri si pe cei mici.

Gandurile creeaza emotii
Putem privi si altfel lucrurile…Povestea imparatiei ramasa fara gradinar


Povestea baietelului care nu stia ce jucarie doreste


De multe ori parintii se confrunta cu refuzul copilului de a mai merge la gradinita fie dupa zile de vacanta sau week-end, fie dupa perioadele in care copilul e bolnav si sta acasa. De multe ori parintii cad in capacana satisfacerii dorintelor copiilor uitând de nevoile copilului. Orice copil are nevoie sa invete lucruri noi si sa invete sa fie cu ceilalti si sa se raporteze la ceilalti. Ori acest lucru nu se poate face acasa. Lasând copilul acasa parintele rezolva plânsul de moment deschizând in acelasi timp calea pentru aparita de probleme multiple: dificultati de relationare, dificultati de separare, probleme de comportament, carente la nivelul cunostintelor si abilitatilor specific vârstei. Povestea de mai jos vine in ajutorul parintilor care se confrunta cu refuzul copilului de a mai merge la gradinita.

Veverel vine iarasi la gradinita